Руската офанзива в Харковска област е новото голямо предизвикателство пред украинските

...
Руската офанзива в Харковска област е новото голямо предизвикателство пред украинските
Коментари Харесай

Русия ще превземе Харков, ама друг път

Руската атака в Харковска област е новото огромно предизвикателство пред украинските бранители. В рамките на няколко седмици агресорът окупира територии директно насевер от Липци и Волчанск - на път към към втория по величина украински град Харков.

Russian forces recently made confirmed advances within Vovchansk (northeast of Kharkiv City) and continued offensive operations in the area on May 19.

Details in last night`s campaign assessment:
— Institute for the Study of War (@TheStudyofWar)

Защо ѝ е на Москва да нападна тъкмо в тази зона от фронта? По време на визитата си в Пекин предишния четвъртък Путин разгласи, че съветската армия засега няма желание да превзема Харков. Така президентът загатна, че окупацията на града е надали не въпрос на избор. Или на време.

Истината е, че в обозримото бъдеще на процедура неограниченият човешки и материален запас на Русия няма да я изведе даже до покрайнините на Харков. Скорошните териториални придобивки в региона демонстрираха ограничения капацитет на тази атака - пробивът на руснаците докара до удължение на линиите за доставки, свързващи складовете им в Белгородска област с отдалечаващата се фронтова линия, което провокира закъснение на интервенцията и обезпечи нужното време на украинските редици да укрепнат. Липци и Волчанск може да паднат, само че и при този сценарий Москва няма да си осигури базисното изискване за щурмуване на Харков - градът няма да е попаднал под обсега на съветската артилерия (отвъд далекобойните ракети).

Но това не значи, че съветската атака е безплодна. Кремъл преследва три съществени цели в Харковска област и най-вероятно ще ги реализира, с помощта на грешките на украинските водачи.
Буфер за Белгород
Руското навлизане доведе до изграждането на буферна зона сред украинската артилерия и Белгород - най-пострадалия съветски град от началото на нашествието. В на Си Ен Ен от края на април Белгород е разказан като " нереален " град, в който улиците пустеят, а притежателите на магазини нямат време да сменят счупените след следващия обстрел стъкла на витрините си преди идната канонада. Така една от главните функционалности на офанзивата е отбранителна.
Мисия " Донбас "
Офанзивата в Харковска област уголемява фронта и принуждава Киев да изпрати в района украинци, както от запаса, по този начин и от военните елементи в Донбас. По този метод съветските войски биха могли да се концентрират върху Източна Украйна и да тестват неуверените отбранителни линии край Авдеевка. Казано по различен метод - Русия се възползва от надмощието си в персонален състав и се пробва по тествания способ на " месомелачката " да тества окопите и волята на украинските бойци.
" Ние сме тук. Отново "
През септември 2022 година Украйна организира светкавична контраатака в Харковска област, при която бяха освободени над 3000 кв. км. окупирана от руснаците територия. Тя принуди Путин да предприеме считаната по това време за рискована за имиджа му " частична готовност " на 300 хиляди руснаци.

Харковското контранастъпление несъмнено бе най-големият триумф на украинците във войната. Днес обстановката е доста по-различна - да, Украйна съвсем несъмнено няма да загуби Харков при сегашното руско нахлуване. Но на този стадий не се вижда и по какъв начин още веднъж ще прогони окупаторите от района. 
Давид против Голиат
През 2023 година Украйна позволи голяма неточност на име " Бахмут ". Двамата сегашни водачи на страната - президентът Володимир Зеленски и главнокомандващият на украинските въоръжени сили Олександър Сирски - месеци наред жертваха най-елитните войски в опазването на град с лимитирано военно-стратегическо значение, вместо да им разрешат да се изтеглят и да заемат по-добри позиции на запад. Повече детайлности за пагубната защита на Бахмут може да прочетете в долните две публикации.

Може би контраофанзивата от лятото на 2023 година по този начин или другояче щеше да приключи с неуспех, само че десетките хиляди починали украински бойци край Бахмут я направиха толкоз по-трагична. Загубата на тези бойци също значи, че през днешния ден Русия може освен да поддържа натиска в Донбас, само че и да отваря нови фронтове, както го потвърждава край Харков. Потенциалът за контраофанзива просто отсъства. 

Зеленски и Сирски се сложиха в комплицирана ситуация - принудени бяха да активизират 500 хиляди украинци, мнозина от които с право не им имат вяра. В опит да ги убедят, че изискванията на фронта не са толкоз отчайващи, двамата водачи не престават да вършат неточности. 

На 16 май президентът разгласи, че " никоя бригада не се оплаква от липса на артилерийски снаряди ".

" И това е по този начин през последните 2 месеца ", увери той.

Държавният глава незабавно бе упрекнат в неистина от военни експерти с контакти на фронта като. Но даже и изказванието му да дава отговор на истината - белким допреди няколко седмици целият западен свят не притискаше американския Конгрес най-сетне да отпусне 61 милиарда $ за Украйна? Нима главен тласък за прокарването на пакета не бе разгласявания от Киев недостиг на снаряди? Ще склонят ли републиканците да гласоподават идващ пакет, когато средствата по настоящия бъдат изчерпани, в случай че слушат сходни изявления от Зеленски?

Поведението на Сирски е още по-притеснително. Генералът очевидно не схваща, че не сме във времената на Цезар и наличието му на фронта само основава проблеми за войските. Сирски постоянно подхваща пътешествия към конфликтни точки, с което освен губи фокуса си над целия боен спектакъл, само че и отклонява от отговорностите им подчинените му командири. Те едва ли изгарят от предпочитание да вземат участие във фотосесии с генерала, с цел да построяват илюзорна картина на непоклатимост.

У зв’язку з ускладненням ситуації на cході України декілька днів поспіль працюю у частинах, які ведуть бойові дії на Харківщині.
— Commander-in-Chief of the Armed Forces of Ukraine (@CinC_AFU)

Посещенията на Сирски са продиктувани и от недоверието му към низшестоящите му по ранг. По думите на дейни бойци генералът обича да ги микроменажира и отхвърля всевъзможни прояви на импровизации от доста по-информирани от него командири на терен. В най-хубавите обичаи на съветското военно дело.

Там е работата обаче, че руснаците могат да си разрешат да пилеят човешки и веществен запас. Могат да провеждат " специфична военна интервенция " за завладяване на Киев, която титанично да се сгромоляса. Могат под паника да се изтеглят от Харковска област през септември 2022 г. Могат и да провокират Запада да я подложи на международна изолираност - до каква степен тя е сполучлива, става ясно от визитата на Путин в Пекин, в която взеха присъединяване. 

Харков няма да бъде окупиран през днешния ден, на следващия ден или вдругиден. Но в случай че украинските водачи продължат да позволяват неточности, рухването му няма да е въпрос на избор или време. A на " път ".

На път към Киев.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР